Gyógyít a víz

Ásványvíz, termálvíz, gyógyvíz - melyik pontosan micsoda, mire is jó, mikor érdemes használni. Persze, mindig, hiszen vízre mindenkinek szüksége van, na de ha egyben jót is tehetünk vele, akkor miért ne?! Itt megtalálhatod, hogy mely vidéken, milyen vizek, milyen hatással lehetnek a szervezetünkre. (Az adatokat az Ásványvíz Szövetség, Balneológiai Szövetség, Vízinform, ÁNTSZ, OGYFI, és az egyes gyógyfürdők nyilvános anyagaiból nyertem)

Az a csodálatos tengervíz!

2012.01.03. 11:30 Futrinka20

Évmilliárdokkal ezelőtt az óceán volt életünk bölcsője. A sós víz és az emberi szervezet harmóniája innen eredeztethető. A tengervíz vérplazmánkhoz hasonló összetevőkből áll.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A legfontosabb anyagok - például a nátrium, a kalcium, a magnézium - megtalálhatóak mindkettőben, ráadásul nagyon hasonló koncentrátumban. Így egyáltalán nem csodálkozhatunk a thalassotherapia - azaz a tengervizes kezelések - testünkre-lelkünkre-szellemünkre ható átütő erején.
 
A tenger -víz tisztított sóit felhasználhatjuk fürdő (fürdőkúra) formájában és tisztított vizét iható folyadék (pl.L’ Oceane 100%-os természetes tenger- víz ampulla, mely az ásványi anyagokon kívül alga és a mikroplanktonokból kivont hatóanyagokat tartalmaz, a mikroplanktonok antibakteriális hatással is bírnak), illetve spray (allergiás tünetek csökkentése) formájában. Ha pedig közvetlenül a tenger partján tartózkodik az ember, akkor már maga, csak a tengeri páratartalom is segít a nehezített légzési tünetek enyhítésében. 
 
A meleg tengerparti homokba pedig célszerű egy kicsit „beágyazni” magunkat fürdés után, fokozva a víz által átadott ásványi anyagok felszívódását, és a víz tisztító hatását. A tenger -víz kivonatok és az iszap kezelés (pl. Thalasso-terápia) enyhítik a stresszes állapotot (magnézium tartalma révén), az alvási zavarokat, álmatlanságot, nyomelem, alga (fehérjék, vitaminok, aminosavakat, ásványi anyagokat tartalmaznak, tisztító, méregtelenítő hatásuk van) tartalmának köszönhetően kiegészítheti pl. a fogyókúra terápiát, a regenerálódást, energiafeltöltődést és betegségek tüneteinek enyhítését, gyulladások csökkentését. 
 
 
A tenger- víz tartalmú sósfürdők és iszapkezelések (az iszap alga, homok és agyag keveréke) nem csak lazítanak és könnyítik a légzést (fürdő közben célszerű egy-két mély lélegzetet is venni), de erőteljes bőrtisztító hatással is rendelkeznek (fertőtlenít és eltávolítja a szennyeződéseket). A tenger- víz egyben gyógyíthatja az ekcémát, pikkelysömört, illetve a faggyúmirigyek (lúgosítás verejtékmirigyek) működését harmonizálva, kezelik a zsíros és pattanásos bőrt is. A tenger- víz magas ásványi anyag tartalmának (szinte minden nyomelemet tartalmaz) köszönhetően a szervezet ásványi anyag ellátásához is hozzájárulhat, a bőrön keresztül felszívódó (és ioncserélődésen átmenő) ásványi anyagok már kb. 2 óra elteltével mérhetően megemelik a vér ásványi anyag tartalmát.
Egy videó a Holt-tenger vizének és iszapjának csodájáról: 
 
 
Csontbetegségek, reumatikus és ízületi betegségek (gyulladások, duzzanatok csökkentése) esetében is ezért célszerű a tenger -víz fürdőkúra alkalmazása. A cellulitis enyhítésében nagyszerű hatás érhető el a tengeri fű és algák használatával pakolás formájában is, a sóval történő bőr radírozásával pedig serkenthető a vérkeringés. A tengeri szivacs (mész és kovakristály részecskék, jód és bróm tartalma van) alkalmazása szintén serkenti a bőr vérkeringését és hámlasztását. Az iszap és sós fürdők hatékony kiegészítő kezelése a fényterápia és a zeneterápia, melyekkel fokozható a méregtelenítő és gyógyító, regeneráló folyamat.
 
A melegvizes sós víz -fürdő csökkenti a vérnyomást (így a fürdő után óvatos, lassú mozdulatokkal kell kilépni a fürdőkádból), magas sótartalma révén pedig csökkenti az ödémás (vizenyős, víz -pangásos) tüneteket, ezért pl. szülés (és egyes nőgyógyászati betegségek esetén) után kifejezetten jó regeneráló hatás érhető el általa (a mély ödémák kiürülését is segíti). A tengeri sóval történő víz -fürdő kúra során (mint minden víz -fürdő kúra esetében) is szükséges betartani a fokozatosságot úgy a víz -fürdő idejével, mint a só mennyiségének használatával! 
 
Célszerű a sós víz -fürdő után törölközés nélkül jól bebugyolálva lefeküdni és tovább pihenni, azaz meleg helyet biztosítani a bőrnek, testnek és lélenek.
 
Szív és keringési (visszér) betegségben, vesebetegségben orvosi ellenőrzés, illetve javaslat mellett használható csak a (meleg) sós víz -fürdő kúra, lázas, akut fertőzéses állapotban pedig nem ajánlott!
 
 
 
Thalassotherapiás módszerek
A thalassotherapia tengervíz, algák és iszapok célzott alkalmazásából áll, s egyaránt hatásos orvosi és kozmetikai gondok esetén:
 
Algapakolás - a melegpakolás lehetővé teszi, hogy az ásványok és a nyomelemek bejussanak sejtjeinkbe. Gyulladásgátló, fájdalomcsillapító hatású.
 
Pezsgőfürdő: az algakivonattal dúsított tengervíz fokozza szöveteink oxigénellátását. Élénkíti vérkeringésünket, egyúttal ellazít.
 
Célzott vízsugaras kezelések: tetőtől talpig átmasszírozzák testünket.
 
Nagynyomású zuhanysugár: álló helyzetben erősít és élénkít, oldja a cellulitiszt.
 
Sugárnyomásos masszázs: fekvő helyzetben az egész testet átmasszírozza, közben nyugtat, ellazít.
 
Tengervizes medence: a testrészekre irányított különböző erősségű vízsugarak serkentik a vérkeringést, ellazítanak, s javítják a testrészek mozgékonyságát. A torna, a meleg és a sós víz felhajtóereje az ízületeket hajlékonyabbá, az izmokat pedig erősebbé teszik.
A sós víz tehát nem csak gyógyít, és feltölt energiával, hanem még szépít is

Szólj hozzá!

Címkék: ásványvíz pakolás pikkelysömör borogatás tengervíz iszappakolás

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogyuljtermeszetesen.blog.hu/api/trackback/id/tr463515958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása