Gyógyít a víz

Ásványvíz, termálvíz, gyógyvíz - melyik pontosan micsoda, mire is jó, mikor érdemes használni. Persze, mindig, hiszen vízre mindenkinek szüksége van, na de ha egyben jót is tehetünk vele, akkor miért ne?! Itt megtalálhatod, hogy mely vidéken, milyen vizek, milyen hatással lehetnek a szervezetünkre. (Az adatokat az Ásványvíz Szövetség, Balneológiai Szövetség, Vízinform, ÁNTSZ, OGYFI, és az egyes gyógyfürdők nyilvános anyagaiból nyertem)

Vegyünk egy mély lélegzetet!

2011.11.23. 21:15 Futrinka20

Kénes vizek

 
A ként kén-hidrogén, karbonil-szulfid (COS), ritkán nátrium-szulfid, kalcium-szulfid alakjában tartalmazzák. Ezek fürdő formájában is alkalmasak arra, hogy a szervezet kénhiányát pótolják, a kénes fürdő erélyes hatású, leginkább a reumás betegségek, egyes bőrbetegségek kezelésében van nagy jelentősége.
 
Ilyen források: Budapesten az „Imre”, a „Lukács” és a „Rudas” fürdő egyes forrásai, valamint Aranyos fürdő, Balf több forrásának, Parád Csevice forrás, Parádsasvár, Erdőbénye, Hévíz, kénes termálvize van Harkány, Mezőkövesd több fúrt kútjainak.
 
 
Gyógyvíz hatásai:
  • élénkíti a légzést,
  • szaporábbá válik és mélyül a légvétel
  • kén rakódik le a nyálkahártyákban, ízületekben és emeli a C-vitamin szintet
  • javítja a szervezet kénháztartását
  • fokozza a sav kiválasztást
  • kén kitágítja a szívkoszorúereket, így javul a szív vérellátása
 
A gyógyvíz fogyasztása ajánlott csökkent gyomorsav termelődés esetén és gyomorhurut kezelésében. Nőgyógyászati betegségekben, krónikus gyulladásokban és bőrgyógyászati betegségekben szintén eredményesen alkalmazható.
Kopásos izületi betegségeknél, a kénes víz előnyös hatást vált ki, mivel ilyen esetekben az izületek kénsavtartalma lecsökkent, pozitív hatással lehet a szív és érrendszeri megbetegedéseknél is. Továbbá az érfalakba beépült kén gátolja a koleszterin beépülését a szervezetbe.
 
 
Fürdőzéskor a kén nemcsak a bőrön át, hanem légzés útján is bejut a szervezetbe, sőt akár inhalációs formában is használható.
 
 
A kéntartalmú ásványvizekben a kén szulfidion, vagy szulfátion formájában van jelen, rosszul szívódik fel, ezért a béltartalom felhígulását idézi elő, hashajtó hatású. 
 
Parádi Csevice forrás: 
 

Szólj hozzá!

Címkék: hashajtó bőrgyógyászat inhaláció gyomorhurut

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogyuljtermeszetesen.blog.hu/api/trackback/id/tr503407024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása