IV. Kloridos vagy konyhasós vizek - Nátrium- és kloridionokat tartalmaznak.
Nátrium: A klórral és a káliummal együtt a szervezet folyadékháztartását szabályozza. Jelentős szerepet játszik az izmok ingerelhetőségében, a vérnyomás szabályozásában. és egyes enzimek aktiválásában.
Klorid: A nátriumhoz vagy a káliumhoz kötött formában fordul elő. A gyomorban a hidrogénnel együtt alkotja a gyomorsavat. A konyhasóval általában elég jut a szervezetbe
A gyógyvizet éppen ezért sikeresen alkalmazzák a reuma, a női szervek betegségeiben, de ivókúrában a nyálkahártyák hurutos megbetegedésekor is kedvezően hat.
Ilyen források: Cserkeszőlő, Debrecen, Eger, Hajdúszoboszló, Parád, Sárvár, Tamási, Karcag, Sóshartyán/Jódaqua, Pesterzsébet, de hasonló gyógyhatásuk van az alföldi sziksós tavaknak: Dunapataj, Gyopáros, Kakasszék, vagy a Nyíregyháza-Sóstó.
Gyógyvíz hatásai:
- a konyhasós gyógyvíz nyákoldó hatású, a gyomornedv termelését növeli,
- mozgásszervi betegségekben segíthet
- krónikus nőgyógyászati betegségekben ajánlott
- pikkelysömörös állapotokat javíthat
- erősíti immunrendszert
Gyógyvíz ellenjavallat: magas vérnyomás és vizenyő esetén nem alkalmazható a gyógyvíz!