Gyógyít a víz

Ásványvíz, termálvíz, gyógyvíz - melyik pontosan micsoda, mire is jó, mikor érdemes használni. Persze, mindig, hiszen vízre mindenkinek szüksége van, na de ha egyben jót is tehetünk vele, akkor miért ne?! Itt megtalálhatod, hogy mely vidéken, milyen vizek, milyen hatással lehetnek a szervezetünkre. (Az adatokat az Ásványvíz Szövetség, Balneológiai Szövetség, Vízinform, ÁNTSZ, OGYFI, és az egyes gyógyfürdők nyilvános anyagaiból nyertem)

Szénsav, és ami benne van

2010.06.23. 16:10 Futrinka20

 A gyógyvizek fajtái és hatásai

I) Egyszerű szénsavas vizek

Ezeket savanyú víznek is nevezik, (1 l vízben 0,6 g-nál több hidrogén-karbonát található). Általában ásványvízként kerülnek forgalomba, de nagyon sok esetben gyógy célra is felhasználják

Hatásai:

  • ivókúra esetén fokozzák a gyomorsav termelődést, az idegrendszerre nyugtatón hatnak.
  • fürdő esetén a szénsavgáz a bőrben mikromasszázs hatást fejt ki, ezzel értágulatot hoz létre, javul a bőr vérellátása és anyagcseréje. 

Gyógyvíz ellenjavallat: gyomorsav túltengés, gyomorfekély és kóros puffadás, előrehaladott visszér esetén nem alkalmazható a savanyú vizes gyógyvíz!

Fellelhetőség: Balaton-felvidék, Balatonfüred, Csopak, Kékkút, a Balaton déli partja, Székesfehérvár és környéke, Macorka (Nógrád megye) a Nyugat-Dunántúl, Balf, Bük, a Mátra, Parádfürdő, Répcelak, Mihályi

A természetes ásványvizet nem szabad összekeverni a gyógyvízzel! A természetes ásványvizeket egészséges ember korlátozás nélkül ihatja, a gyógyvizet csak orvosi javaslatra, korlátozott mennyiségben és gyakorisággal fogyaszthatjuk. Fürdeni bátran lehet benne, kivéve, ha visszerekkel szenvedünk - akkor inkább hagyjuk ki a szénsavfürdőt, mert értágulatot okoz. 

Balfi ivókút: 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: ásványvíz szénsav gyógyvíz ivókúra

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogyuljtermeszetesen.blog.hu/api/trackback/id/tr52104249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása