Gyógyít a víz

Ásványvíz, termálvíz, gyógyvíz - melyik pontosan micsoda, mire is jó, mikor érdemes használni. Persze, mindig, hiszen vízre mindenkinek szüksége van, na de ha egyben jót is tehetünk vele, akkor miért ne?! Itt megtalálhatod, hogy mely vidéken, milyen vizek, milyen hatással lehetnek a szervezetünkre. (Az adatokat az Ásványvíz Szövetség, Balneológiai Szövetség, Vízinform, ÁNTSZ, OGYFI, és az egyes gyógyfürdők nyilvános anyagaiból nyertem)

Miért is megbízható a törzskönyvezett fürdő?

2012.01.27. 16:23 Futrinka20

Az ország gyógyfürdői a különböző talajrétegekből termelik ki a gyógyítómunka alapját képező termálvizet, melyet hatékonysági vizsgálatokat követően minősítenek gyógyvízzé. Fontos feltétel a gyógyvízre vonatkozóan, hogy összetételének megóvása érdekében hozzáadott anyagot nem tartalmazhat, így az előírt hőmérsékletet sem hideg víz hozzáadásával, hanem zárt rendszerű hőcserélőn keresztül történő hűtéssel kell elérni. A gyógyfürdők megfelelő minőségű vizének előállítása és vízgépészetének kezelése nagy körültekintést igénylő, fontos feladat minden gyógyfürdő életében.

A színvonalas helyeken a gyógyvizes medencék töltő-ürítő rendszerűek, melyekben napi rendszerességgel kerül sor a vízcserére, mely során a medence vizének leengedése, a medence burkolatának fertőtlenítése, majd a medence friss vízzel való felengedése történik. A vízutánpótlási rendszer napközben is biztosítja a folyamatos gyógyvíz utánpótlást, hogy a medencék vize napközben is frissítve legyen.

A kádas kezelőkben is gyógyvíz felhasználásával történnek a kezelések. Minden kezelés a felhasznált gyógyvíz cseréjével és a kád fertőtlenítésével ér véget, így minden vendég kezelése friss gyógyvízben történik.

A gyógyvizet szűretlenül kell a medencékbe juttatni, így a közvetlen kitermelés miatt gyógyvíz iszap is kerülhet a medencékbe, mely a medence alján gyakran láthatóvá válik. Ez az iszap növeli a víz sótartalmát, mely növeli a gyógyvizes fürdőzés hatékonyságát is. Nem kell tehát megijedni a medence alján gyakran látható sötétebb lerakódástól, inkább örülni kell neki, mivel a gyógyulás eredményességét növeli.

 

Ha szerencsénk van, akkor szakemberek végzik a tisztítást, például ő: 


 

Szólj hozzá!

Címkék: gyógyfürdő termálfürdő gyógyvíz iszap

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogyuljtermeszetesen.blog.hu/api/trackback/id/tr873907338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.