Gyógyít a víz

Ásványvíz, termálvíz, gyógyvíz - melyik pontosan micsoda, mire is jó, mikor érdemes használni. Persze, mindig, hiszen vízre mindenkinek szüksége van, na de ha egyben jót is tehetünk vele, akkor miért ne?! Itt megtalálhatod, hogy mely vidéken, milyen vizek, milyen hatással lehetnek a szervezetünkre. (Az adatokat az Ásványvíz Szövetség, Balneológiai Szövetség, Vízinform, ÁNTSZ, OGYFI, és az egyes gyógyfürdők nyilvános anyagaiból nyertem)

Melyek is a magyar gyógyvizek... hivatalosan?

2012.01.02. 11:49 Futrinka20

Magyarországon a gyógyvíz elnevezés használatát törvény szabályozza és az OGYFI engedélyezi.. 74/1999. (XII. 25.) EüM rendelet 2. számú melléklet II. pontja szerint:

 
"1, Gyógyvíz az olyan természetes ásványvíz, amelynek bizonyított gyógyhatása van.
 
2. A gyógyvíz elnevezés használatának engedélyezése szempontjából
a) külsőleg történő (fürdővízkénti) felhasználásban gyógyvíz az a víz, amely  megfelel a külsőleg történő felhasználású ásványvíz követelményeinek, továbbá  a természetes ásványi anyagok (kőzetek) vízzel történő kilúgozása során keletkező,  oldott ásványianyag-tartalma, kémiai jellege állandó, egészségkárosító anyagokat nem tartalmaz,
 
b) belsőleg történő (ivási, palackozási, inhalálási célú) felhasználásban gyógyvíz az a víz, amely
 
ba) megfelel az ásványvíz követelményeinek, és
 
bb) fogyasztási előírások betartása mellett iható vagy inhalálásra alkalmas, és
 
bc) ilyen felhasználásban bizonyított gyógyhatása van. ..."
 
Az OGYFI által jelenleg 218 elismert gyógyvíz van Magyarországon, ezek között van olyan, amely külsőleg felhasználható, tehát fürdővízként, vannak amelyek belsőleg felhasználhatóak, tehát ívásra, öblögetésre vagy inhalálásra alkalmasak és így fejtik ki gyógyhatásukat. Na meg persze vannak olyan gyógyvizek is, amelyek mindkét formában engedélyezettek, vagy fürdővízként vannak nyilvántartásba véve, de a helyi szokások alapján ivásra is használják őket. 
 
A jelenleg nyilvántartott gyógyvizeket itt találjuk meg: 
 

Szólj hozzá!

Címkék: ásványvíz gyógyvíz inhalálás fürdővíz

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogyuljtermeszetesen.blog.hu/api/trackback/id/tr713513426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.