Gyógyít a víz

Ásványvíz, termálvíz, gyógyvíz - melyik pontosan micsoda, mire is jó, mikor érdemes használni. Persze, mindig, hiszen vízre mindenkinek szüksége van, na de ha egyben jót is tehetünk vele, akkor miért ne?! Itt megtalálhatod, hogy mely vidéken, milyen vizek, milyen hatással lehetnek a szervezetünkre. (Az adatokat az Ásványvíz Szövetség, Balneológiai Szövetség, Vízinform, ÁNTSZ, OGYFI, és az egyes gyógyfürdők nyilvános anyagaiból nyertem)

Húzd meg jobban, menjen a munka...

2012.01.09. 16:02 Futrinka20

 súlyfürdő

 
Az öregedési folyamatok hatására az izületekben csökken a rés, így az izületi felszínek közelebb kerülnek egymáshoz, előidézve a fájdalmas kopásokat.
A súlyfürdő kezelés során az izületeket „széthúzzák”, így az izületi felületek távolabb kerülnek egymástól, ezzel csökkentve a panaszokat. Mivel a trakciót vízben végzik, így az egyrészt kellemesebb élményt nyújt, másrészt pedig kevésbé terheli meg a kezelt testrészeket. Mivel a súlyfürdőt gyógyvízben végzik, így egy kezelés során valójában mind a súlyfürdő, mind pedig a gyógyvíz jótékony hatásait is élvezhetjük. A kezelés során a beteg nyaknál illetve kar alatt van felfüggesztve a vízben. A test súlya, valamint a víz felhajtóereje következtében a gerincben hosszirányú megnyúlás jön létre, ami felszabadítja a kompresszió alatt lévő idegszálakat, csökkenti a porckorongokra nehezedő nyomást, így a porckorongsérvek, kiboltosulások eredményesen gyógyíthatóak. Az ízületek berögzülését, izmok, inak zsugorodását lehet még ezen módszerrel gyógyítani, valamint alkalmas egyes izom-ín-ízület műtétek utáni rehabilitációra is. A súlyok használata fokozza az eljárás hatékonyságát, ugyanakkor a víz felhajtó ereje miatt mégsem terheli a beteget.
 
A cél legtöbbször az ágyéki gerincszakasz nyújtása, mert a gerinc káros elváltozásainak ez a szakasz van a legjobban kitéve, hiszen itt a legnagyobb a nyomó-igénybevétel, ugyanakkor ez a leghajlékonyabb gerincszakasz.
 
Ellenjavallt az ízületek akut gyulladása, csontritkulás esetén, valamint porckorong sérv műtét utáni 6. héten belül, gerincstabilizációs műtét után.
 
A kezelés időtartama 20 perc.
 
 
A súlyfürdőkezelés magyar találmány, Moll Károly hévízi fürdőorvos vezette be. Korabeli fényképeken látható, amint a betegek deszkakalodával a nyakuk körül úszkálnak a Hévízi-tóban, mialatt a derekukon vagy a bokájukon ólomsúlyok függenek.
Hazánkban az elmúlt több mint fél évszázad alatt a súlyfürdőkezelés széles körben elterjedt, azonban külföldön alig alkalmazzák, mert az eljárást nem alapozta meg szabatos biomechanikai elemzés, csupán a tapasztalaton alapult. A felfüggesztés módját, a súlyok elhelyezését és nagyságát lényegében „vaktában” határozták meg, és nem ismerték a kezelés során keletkező megnyúlásokat sem. Ezért az orvostársadalom egy része - különösen az idegsebészet - tartózkodó az eljárással szemben.
Nyilvánvaló tehát, hogy az eljárás kísérletekkel alátámasztott biomechanikai elemzésére szükség van, sőt az eredmények nemzetközi ismertetése esetén a módszer külföldi alkalmazásában is előrelépés várható.
 
 
 

Szólj hozzá!

Címkék: fürdő gyógymód gerincbántalmak fürdővíz súlyfürdő

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogyuljtermeszetesen.blog.hu/api/trackback/id/tr823531758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása