Gyógyít a víz

Ásványvíz, termálvíz, gyógyvíz - melyik pontosan micsoda, mire is jó, mikor érdemes használni. Persze, mindig, hiszen vízre mindenkinek szüksége van, na de ha egyben jót is tehetünk vele, akkor miért ne?! Itt megtalálhatod, hogy mely vidéken, milyen vizek, milyen hatással lehetnek a szervezetünkre. (Az adatokat az Ásványvíz Szövetség, Balneológiai Szövetség, Vízinform, ÁNTSZ, OGYFI, és az egyes gyógyfürdők nyilvános anyagaiból nyertem)

Taposd a havat, vizet

2012.01.07. 12:20 Futrinka20

Kneipp-féle gyógymódok

 
Harmatos fűben járás (5 percig) - hatása: keringésjavító, lábszár- és lábfejizomzat-erősítő, visszérerősítő, immunerősítő. 
Javasolt: enyhébb artériás keringési zavarok, visszérfájdalmak, reggeli fáradtság, erőtlenség esetén.
 
Víztaposás - 1/2 - 1 percig - hatása: nappal frissít, este megnyugtat, visszérerősítő, gyulladásmegelőző, anyagcsere-javító.
 
Hóban járás - néhány másodperctől 3 percig növelhető - hatása: vérkeringést élénkítő, frissítő, immunerősítő.
 
Mindhárom esetben a mezítlábas "gyalogtúrát" követően azonnal gondoskodnunk kell lábaink újramelegítéséről! Azaz szárazra kell törölnünk, zokniba kell bújnunk, és néhány száz métert érdemes lekocognunk.
 
 
Kneipp-kúra otthon
 
A hideg és a meleg víz bőrre kifejtett ingereit használják fel arra, hogy a szervezeted ellenállóbb legyen a betegségekkel szemben és/vagy a megbomlott egyensúly helyreállítására.
 
• Ha a fürdőszobában végzed a Kneipp-kúrát, fontos a kellemes, 19-20 ºC körüli hőmérséklet, hogy meg ne fázz.
• Mivel a Kneipp-kúránál döntő fontosságú a víz hőmérséklete, feltétlenül szerezz be egy jó folyadékhőmérőt, és pontosan tartsd be a vízhőmérsékletre vonatkozó előírásokat.
• A kezelések csak akkor hatásosak, ha a tested átmelegedett. Így hangzik a legfontosabb Kneipp-szabály: hideg bőrre sohase alkalmazz hideg vizes kezelést.
• Csak akkor végezd el a kezeléseket, ha van rá időd, és ne feledkezz meg utána a pihenőről. A stressz akadályozza a kezelés kiegyensúlyozó hatását.
• Az étkezés és a rákövetkező vizes kezelés között – mindegy, hogy hideg vagy meleg – egy órának kell eltelnie.
 
 
Otthoni útmutató:
 
• Víztaposáskor (vízben járás) meztelen lábakkal lépkedj gólyalépésben (a lábadat minden lépésnél egészen emeld ki) egy percig hideg vízben. A víz 16-18 ºC-os legyen. A víztaposást nemcsak Kneipp-kúra keretében végezheted egy erre illetékes helyen, hanem minden további nélkül otthon a fürdőkádban is.
• Harmattaposásnál gyalogolj pár percig a harmatos füvön (leginkább reggel).
• A frissen hullott hóban is sétálhatsz pár percig mezítláb terápiás célból.
• Minden kezelés után feltétlenül gondoskodnod kell róla, hogy visszamelegedj: töröld le a nedvességet a lábaidról, húzz zoknit és cipőt, és gyors gyaloglással melegítsd be lábaidat.
 

Szólj hozzá!

Címkék: fürdő gyógymód kneipp

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogyuljtermeszetesen.blog.hu/api/trackback/id/tr773526167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása