Gyógyít a víz

Ásványvíz, termálvíz, gyógyvíz - melyik pontosan micsoda, mire is jó, mikor érdemes használni. Persze, mindig, hiszen vízre mindenkinek szüksége van, na de ha egyben jót is tehetünk vele, akkor miért ne?! Itt megtalálhatod, hogy mely vidéken, milyen vizek, milyen hatással lehetnek a szervezetünkre. (Az adatokat az Ásványvíz Szövetség, Balneológiai Szövetség, Vízinform, ÁNTSZ, OGYFI, és az egyes gyógyfürdők nyilvános anyagaiból nyertem)

Pakolunk, borogatunk...

2012.01.02. 12:31 Futrinka20

A borogatás

A borogatást mint gyógymódot a mai napig eredményesen alkalmazzák bizonyos esetekben.

Hová is tehetünk borogatást gyógyító célzattal? 

  • homlokra,
  • nyakra,
  • mellkasra,
  • lábikrára,
  • ízületekre,
  • keresztkötésben törzsre,
  • T-borogatást pedig a csípőre.

A vizes borogatásokat még a tizennyolcadik században V. Priessnitz foglalta rendszerbe. Alkalmazásuk elsősorban helyi gyulladásos folyamatok kezelésekor, illetve lázcsillapításkor szükséges. A szakszerű priznic, ahogyan a borogatást hívhatjuk - függetlenül attól, hogy hideg, felmelegedő vagy éppen meleg - összesen három, egy nedves és két száraz rétegből áll. Időtartama 45-60 perc, ha izzasztás a cél: 1-3 óra.


A hideghatás használható helyi ízületi gyulladás csökkentésére, a fájdalom mérséklésére és az anyagcsere fokozására. A hideghatás száraz és nedves formában is elterjedt. Meleghatásra helyi vérbőség keletkezik, a bőr vérkeringése javul, csökken az izomgörcs, a kólikás panaszok enyhülnek. 

 
A leggyakrabban használt kiegészítő anyagok a só, az ecet és szódabikarbóna. A szódabikarbónás borogatást általában forró vízzel kell végezni. Olyan betegségeknél használható, ahol lokális acidózis lép föl ( azaz a szervezet sav-bázis egyensúlyának helyi zavara, melynek során a vér és a szövetek kémhatása savasabb a normálnál). A forró víz hatására a pórusok kitágulnak, és a szódabikarbóna behatol a szervezetbe, közömbösítve a savakat.
 
Létezik ezen kívül gyógyteás borogatás, agyagborogatás és káposztalés borogatás is. Az agyag antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású, illetve olyan betegségeknél alkalmazható, ahol ásványianyag-hiány van, mivel az agyagnak magas az ásványianyag-tartalma. A káposztaleveles borogatás ízületi problémákra ajánlott.
 
A hatás tovább fokozható bizonyos gyógynövény adalékokkal (zsurlóval, tölgyfakéreggel, kamillával).
 
A kamillaforrázattal történő szemborogatás a szemgyulladás napjainkban is sokszor alkalmazott egyszerű és hatásos gyógymódja.

A hideg borogatás célja a hőelvonás, főleg a szívre és a homlokra szokták használni. Zúzódásnál és ficamnál árnikatinktúrás borogatást érdemes föltenni.

 
A forró gőzpakolások fájdalomcsillapító és görcsoldó hatásúak. Alkalmazható gyomor- és bélpanaszok, hólyaggyulladás, vese- és epekőkólika, köszvény és asztma esetén.
 
Hátfájás esetén az egyik leghatékonyabb a kamillateás borogatás. Két csésze kamillavirágból és két liter vízből kell elkészíteni egy erős kamillateát. Egy törülközőt bele kell mártani ebbe a forró teába, jól kicsavarni, és a hátra fölhelyezni, hogy az egész hátat befedje, a vállakat és a nyaktájékot is. Egészen az ágyékcsigolyákig le kell érnie. Egy másik törülközőt bele kell mártani a forró teába, kicsavarni és ráteríteni az előzőre. Majd az egészet együtt megfordítani. A forró teás borogatás így csak 10-15 másodpercig van a háton. Ezt 15-20-szor meg kell ismételni. A hatást fokozza, ha utána hígított orbáncfűolajjal bekenjük a beteg hátát. A borogatás után pihenni kell, és akár minden nap ismételhető. Nemcsak hátfájásra, de migrénre is kiváló. 
 
 
Hogyan kell az iszappakolást arcra felrakni? na lássuk: 
http://atv.hu/cikk/090617_iszappakolas_arcra.html
 
 
 
 

Szólj hozzá!

Címkék: kamilla láz borogatás iszap gyulladáscsökkentés

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogyuljtermeszetesen.blog.hu/api/trackback/id/tr663513544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása