Gyógyít a víz

Ásványvíz, termálvíz, gyógyvíz - melyik pontosan micsoda, mire is jó, mikor érdemes használni. Persze, mindig, hiszen vízre mindenkinek szüksége van, na de ha egyben jót is tehetünk vele, akkor miért ne?! Itt megtalálhatod, hogy mely vidéken, milyen vizek, milyen hatással lehetnek a szervezetünkre. (Az adatokat az Ásványvíz Szövetség, Balneológiai Szövetség, Vízinform, ÁNTSZ, OGYFI, és az egyes gyógyfürdők nyilvános anyagaiból nyertem)

Pakoljunk magunkra egészséget!

2012.01.02. 12:32 Futrinka20

A pakolás

 
 
Pakolásról abban az esetben beszélhetünk, amikor a borogatás - akár hideg, hőelvonó, akár meleg, hőleadó - testünknek több, mint a felét befedi. A hidegpakolások készülhetnek jégreszelék, jeges víz felhasználásával.
 
Mikor is javasolható?
  • fáradékonyság,
  • koncentrációs zavarok,
  • krónikus vénás elégtelenség,
  • felületes és mély fájdalmak,
  • ödémák,
  • gyulladásos folyamatok esetén.
 
A melegpakolások előállíthatók kátrányos iszapból, burgonyapépből, lenmagból avagy szénából. Hasznosak általános pszichés spannoltság, nagyfokú izomfeszültség, magas vérnyomás, keringési elégtelenség, ödéma kezelésére.
 
Ezek közül a legtöbb háztartásban a burgonya megtalálható... szóval megint elmondható, hogy akár otthon is ki lehet próbálni. 
 
A gyógyfürdőkben pedig a leginkább elterjedt az iszappakolás: 
 
Az iszapkezelések történhetnek szerves vagy szervetlen iszappal, egész testet érintő, vagy részleges módon. A szerves iszapok esetén nem csupán a hőhatással és az iszap súlyából eredő hatással lehet számolni, hanem kémiai hatással is - a bőrön át felszívódó anyagok szervezetre gyakorolt hatásával.
 

 
A hagyományos iszappakolás 42 oC-os iszappal történik, és a kezelés során az egész testet befedik. Ennek hatására kifejezett értágulat jön létre, mely anyagcsere-fokozó és fájdalomcsillapító hatással jár e
gyütt. A meleg hatására az izmok ellazulnak, ezért a gyógymasszázs is hatásosabb lehet iszapfürdő után.
Az iszappakolás hatására a folyadékgyülem és ízületi izzadmányok felszívódása fokozódik.
 
Kezelhetünk egy-egy testrészt (pl. derekat, térdet, csípőt) is iszapkezeléssel.
 
 
 
A részleges iszappakolások hatását gyógyszerek vagy gyógynövények hozzáadásával is lehet tovább fokozni.
 
A szervetlen iszapkezelések egyik fajtája a parafangó-kezelés, melyet iszap és paraffin keverékével, általában gerinc-, vagy ízületi végtagfájdalmak esetén végeznek.
 
 
Iszapfürdő nem alkalmazható visszeresség és heveny gyulladásos megbetegedések esetén!!!
 
Magyarországon a gyógyiszapok is országos törzskönyvi nyilvántartással rendelkeznek, ilyen jelenleg Makón, Tiszasülyön, Hajdúszoboszlón és Alsópáhokon találhatóak. 
 
 
 
 

 

Szólj hozzá!

Címkék: pakolás gyógynövény iszapkezelés

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogyuljtermeszetesen.blog.hu/api/trackback/id/tr43513548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása